2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

KALĖDINIAI MEDUOLIAI


Neatsiejama Kalėdų laukimo dalis - meduolių kepimas. Juos pradedu kepti gruodžio pirmomis dienomis, kad iki Kalėdų jie spėtų pasidaryti dar skanesni nei ką tik iškepti. Meduolių prieskonių kvapas pripildo namus jaukumo, šilumos. O ir puošti medolius labai smagu. Aišku, rezultatas ne visada džiugina, bet visada žinau, kad labai stengiausi juos padaryti kuo gražesnius.

Šiemet meduoliams kepti naudojau:
2 kiaušinius
100 gr. cukraus (jei naudosit rudą cukrų, rekomenduoju dėti šiek tiek daugiau)
100 gr. sviesto
100 gr. medaus
500 gr. miltų (pradžioje dėjau 400 gr., o tada jau žiūrėjau ar reikia dar, nes labai svarbu nepadauginti)
3 a.š. prieskonių meduoliams
1 a.š. sodos
actą sodai nugesinti

Gaminimo eiga. Išplakti kiaušinius, sudėti medų, cukrų, sviestą. Kaitinant ant vandens garų leisti ištirpti medui, cukrui ir sviestui. Nukėlus nuo garų į tą patį indą sudėti meduolių prieskonius, nugesintą sodą ir viską gerai išmaišyti. Po truputėlį beriant miltus maišyti, kol tešla taps minkoma. LABAI SVARBU nepadauginti miltų. Tešla gali būti šiek tiek lipnoka ir minkšta. Pastatyti į šaldytuvą pusvalandžiui.
Kočioti tešlą šiek tiek ploniau nei 0,5 cm ir formelėmis išspausti pageidaujamas formas. Kepti 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie 8 min.

Šį kartą nenorėjau glajui naudoti žalio baltymo, todėl naudojau Dr. Oetker glajaus pieštukus. Daugiau nebekartočiau, nes glajus nesilaiko ant meduolių paviršiaus ir jeigu jie keliaus kažkam dovanų, dalis glajaus tikrai nubyrės.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą